Wednesday, 30 January 2013

We Are *siblings*

Assalammualaikum .. haii , nie aku nak habaq mai . kasih sayang antara *kami* haa . kami tu adik beradik aku lar :) aku mempunyai 8 orang adik beradik . satu jumlah yang agak besar bagi aku . tapi still lagi nak adik . ingat umi abah kilang ker? HAHA . dulu-dulu masa duduk quartes penjara . mase kecik - kecik lar senang cite . adik beradik aku lar champion segala macam . bnyak sangat hal yang kami buat . nakal sungguh kami nie . HAHA . kesian abah umi . xpe . dah besar kami jadi orang yang baik - baik untuk abah umi. insyaAllah . amin :)

aku yang tengah - tengah . so ade kakak and abang sorang :) best kan . adik 5 orang . wahh . sangat lar bertuah . adik beradik aku selang bunga . perempuan lelaki bersilih -silih . *berselang bunga orang dulu panggil* 4 puteri dan empat putera . kami memang rapat . kalau bergaduh tu . adat lar kan :)



kami 8 beradik :) selamat hari raya *tibe-tibe*




gaya nie jer yang familiar dengan kami *tunjuk kamera cepat* HAHA :)





sedih bile nak lepaskan kakak pergi *hasil arkib masa kak diah tunang*


nie kakak kesayangan . baru jer kahwin . "Kak diah" puteri sulung abah umi ini dilahirkan pada 4 ogos 1988 . haa . muda lagi kan . sangat baik . penyayang . manja kan adik - adik nya . dan yang penting sangat tidak kedekut . baik bak ang ! suke bila kakak gaji . HAHA , syg kak diah . "saya anak pertama"



nie abg ipar aku . baik orang nye . suke makan - makan . kami jugak yang dapat tempiasnye . HAHA . *dapat makan sekali* ayat paling familiar dengan die *wak lapa* HAHA . sayang akan bininye . sape xsyg bini oii . abg ipar paling owesome . yela . sorang nie jela abg ipar yang aku ade . sorang kakak je kan . HAHA :) 




taraaa . yang nie pulak abg kesayangan . yela . nak syg sape lagi kalau x die . yang mcam ala2 FT gitu *konon* HAHA . "Abang Ngah" putera abah umi ni . dilahirkan pada 27 ogos 1989 . sangat suka buat lawak . kelakar . ambil berat akan adik - adik nya . suka bersukan . sangat memahami . suka membeli belah a.k.a habiskan duit . HAHA . masih lagi single *promote* syg abag ngah . "saya anak kedua" .





nie pulak aku . *muke bajet* puteri abah umi ni dilahirkan pada 4 mac 1991.. meh nak kutuk diri sendiri . seorang yang kepoh . suka bercakap . suka memasak . menjahit . sayang diri sendiri . HAHA . "saya anak ketiga" . 




yuhuuuu.. nie adik kesayangan . "amir" putera abah dan umi nie dilahirkan pada 25 ogos 1992 . dia bawah setahun jer dari aku . xtua mana pun . aku dengan dia agak rapat jugak . sebab skolah tadika sama - sama (sebab xmunasabah langsung) HAHA .. seorang yang cool . cermat cermat . suke menabung . berfikiran panjang . dan jauh kedepan . seorang yang suka gelak dan yang paling penting . suka belanjer adik beradik die . *baru sekali belanja aku MCD* bile lagi nak belanja ? HAHA . syg amir "saya anak keempat" .




haaaa . hye adik manis . puteri abah umi nie dilahirkan pada 4 januari 1995.. jarak umur dia dengan kami jauh jugak . ngat dia lar yang bongsu . HAHA . last - last kluar lagi 3 orang lepas dia . HAHA . berjiwa kental . seorang yang kuat . suka bergambar . suke alat - alat mekup . memang simpang lar aku dengan alat - alat mekup . tapi die ade bnyk alat mekup . HAHA . suke menulis . die lar yang membawa aku kedalam alam 'berblog' nie . kalau rajin . jenguk - jenguk lar blog die . http://ayundaibtisam.blogspot.com/ . syg syam . "saya anak kelima"



hai adikku syg . putera abah dan umi yang sorang nie pulak special sikit . sebab lahir pada hari kemerdekaan negara kita . haa . xkn kemerdekaan negara +Thailand pulak kan . HAHA . dilahirkan pada 31 ogos 1998 . sangat aktif bersukan . macam abg ngah aku . suka berfutsal manja . tapi suke mengusik sampai orang menangis . kesian sape jadi mangsa die . kalau die buat orang . boleh kena sakit jantung umi ngan abah . HAHA . syg abg komim . "saya anak keenam"



hamboii . lebar nye mulut adik kak ain sorang nie senyum . HAHA :) puteri bongsu abah dan umi nie dilahirkan pada 25 januari 2001.. seorang yang pendiam dengan orang yang dia xkenal . lain macam aku . aku dengan orang yang xkenal pn aku sapu . HAHA . akan membulatkan mata kalau nak marah. seorang yang tegas hal - hal sekolah . *pengawas kan* rajin menguruskan hal adik . contoh . susun jadual sekolah adik . kapur sekolah adik . suka tidur awal . samapaikan orang prank besday die pn die mamai . seorang yang manja dengan abah . :) sayang kak shu . "saya second last,anak ketujuh".



haaa . yang ala2 buat muke "kerek" nie . adik kesayangan aku yang bongsu . putera bongsu abah dan umi ni dilahirkan pada 9 januari 2004.. seorang yang manja *biasalah anak bongsu* suka kucing + baby . kalau jumpe anak sape - sape habis dia ngaku tu adik dia . kesiankan . hmmm . suka ikut abang dan kakaknya keluar . tapi xsuka ikut umi dan abah . tu yang pelik tu . xmacam adik bongsu orang lain . suka duduk rumah . main komputer . layan game . bila kawan - kawan panggil . hanya selak ikut langsir . malas nak keluar main punya pasal . suka buat 'milo shake'(sejak dua menjak nie) . pengawas sekolah agama . ketua darjah sekolah rendah . kat rumah bukan main manje . xfaham bila dilantik jadi pengawas . HAHA :) suka lori sangat . cita - cita nak bawak lori . HAHA . syg adik . "saya anak bongsu" .

sayang ampa semua untill jannah . amin :) 

Sedikit tips untuk menjaga perhubungan sesama adik - beradik .
*sumber boleh dipercayai*

saling memaafkan 
-jadilah seorang yang pemaaf sekiranya adik beradik kita ada menyinggung perasaan kita dan ketahuilah sikap pemaaf itu merupakan satu perbuatan mulia 

bertolak ansur
-sikap begini adalah faktor penting untuk membina sebuah perhubungan yang baik dalam keluarga.usah mengharapkan adik beradik kita yang lain untuk memulakan dulu.

jaga tutur kata
-mm..ni penting jugak..jangan celupar ketika berbicara dengan adik beradik kita kerana sikap begini akan mengundang perselisihan faham antara satu sama lain.

nasihat-menasihati
-memberi teguran yang membina bukannya hanya tahu mengkritik

ambil berat
jangan bersikap pentingkan diri sendiri tanpa mengambil tahu hal adik beradik kita yang lain

saling berhubung 
-jauh dimata dekat dihati walaupun dipisahkan oleh jarak dan kesibukan kerja.x salah sekiranya kita telefon @hantar sms semata2 untuk bertanya khabar

kesabaran
-belajar bersabar sekiranya sikap adik beradik kita menyinggung perasaan kita, mungkin dengan kesabaran kita akan menenangkan keadaan yang tengah tegang.

berterus-terang 
-jangan sesekali  kita memendam perasaan jika kita tidak menyenangi sikap adik-beradik...cuba berbincang dan berterus terang agar masalah yang membelengu diri kita.dan jangan sesekali meninggi suara ketika berbincang

ikhlas
-sentiasa bersikap ikhlas dan jangan terlalu berkira dengan adik beradik kita..sikap ini akan menjadikan kita lebih dihormati

saling menghormati
-kena ada sikap begini untuk kita dihormati oleh adik beradik lain

jujur
-belajarlah untuk menjadi jujur saling percaya dan mempercayai secara x langsung hubungan akan menjadi baik-buang sikap bermuka2 kerana dengan adanya sikap begini akan merenggangkan hubungan kita adik beradik

saling memahami 
-jangan ada prasangka buruk..ini adalah resipi utama membina satu hubungan yang baik dalam kekeluargaan



                                                                                                    
                                                                                           Lots of love! ain <3 

18 comments:

  1. wahh. sweet sibling! hee. sy pun ada 8 org adik bradik. pun ank ketiga. seronok kan sibling ramai. heppi je. :D

    ReplyDelete
  2. HAHA , yes . opcos syg . lagi ramai lagi best . :) yeahh . give me five ! kita sama .

    ReplyDelete
  3. kirim salam kat abgg.. haha! kidding! ;)

    http://sakurasue.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. alo2 . boleh sgt syg . nnti ain sampaikan yer :)

      Delete
    2. alaa jgnlaa malula mcm nii >_< hehe

      Delete
    3. huhu . tadi nk sgt kan ? jgn wat muke comel gitu , tergugat kita . HAHA :)

      Delete
  4. done follow here..^^

    http://cikjannstory.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. jgn perasan . :) whinxe : done juga syg :)

    ReplyDelete
  6. Singgah dr Kelab Blogger. Done follow here ;)
    http://engkumuzahadin.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih :) done juga follow .

      Delete
  7. wah, bestnya ada family besar mcm tu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. syg , nie pn xbesar mana yunk . terima kasih . :)

      Delete
  8. aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
    http://slapmestore.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam . terima kasih :) blog nie simple2 jer . n suke2 buat :) u too .

      Delete
  9. Tertarik dengan gambar.. Ad basic photo ke?? pandai tangkap gambar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA . xde mknenye . nie semua suke2 :) manfaatkan kamera . terima kasih aniq .

      Delete